Predgovor izdavača arapskog izdanja

 

Ostavština Ehli-bejta, koju je održala njihova škola, a njihovi sljedbenici sačuvali od propadanja, predstavlja sveobuhvatnu školu koja uključuje razne grane islamskog naučavanja. Ova škola uspjela je potaknuti svijest onih koji su u početku bili spremni prihvatiti upute Ehli-bejta te muslimanskom Ummetu predstaviti eminentne učenjake koji su, prateći nepokolebljive korake Ehli-bejta, bili dobro upoznati sa stavovima i pitanjima različitih pravaca u islamu i različitih intelektualnih struja unutar i izvan muslimanske zajednice, te su kroz vijekove postojanja bili sposobni pružiti izvrsne i neosporive odgovore i rješenja.

 

S obzirom na preuzete odgovornosti, Svjetska unija Ehli-bejta, a.s., preuzela je na sebe inicijativu da stane u odbranu svetosti božanske misije te njene stvarnosti koju su sljedbenici različitih frakcija i antiislamskih tekovina pokušali pomutiti. Unija je radila po uzoru na praksu Ehli-bejta, a.s., i sljedbenika njihove pravovjerne škole koja se uvijek suočavala sa takvim neprekidnim izazovima, te se u svakom vremenu nastojala primjereno suprotstaviti neprijateljima. Istraživanja sadržana u tekstovima učenjaka ehli-bejtske škole su u tom smislu vrlo jedinstvena, jer sadrže znanje koje se zasniva na razumu i jasnom dokazu, izbjegavajući lične prohtjeve i opovrgavajući fanatizam, te pozivajući se na učene stručnjake i mislioce kroz govor zasnovan na razumu i zdravoj primordijalnoj prirodi čovjeka.

 

 Svjetska unija Ehli-bejta, a.s., je onima koji su u potrazi za istinom nastojala pružiti novu razinu takvih bogatih iskustava kroz skup istraživanja i pisanih djela koja su načinili savremeni učenjaci ehli-bejtske škole i drugi autori kojima je Svemogući Allah darovao blagoslov pridruživanja ovoj školi. Pored toga, Unija je objavila i izvršila korekturu brojnih knjiga starih šiijskih učenjaka, s nadom da će ove knjige biti prigodni izvori za one koji tragaju za istinom te da će im omogućiti da spoznaju činjenice koje cijelom svijetu pruža izvorna škola Ehli-bejta, a.s., u vremenu kada intelektualci dostižu savršenstvo a duše i duhovi su strelovito i nedvojbeno međusobno povezani. Svjetska unija Ehli-bejta, a.s., izražava posebnu zahvalnost njegovoj ekselenciji šejhu Džaferu el-Hadiju, autoru ove knjige, te svim ljudima koji su doprinijeli ovom projektu. U konačnici, ulažemo nadu da smo ispunili dio naše dužnosti prema zadaći od našeg Gospodara koji je:

 

“…Poslao Poslanika Svoga s uputom i vjerom istinitom da bi je uzdigao iznad svih vjera; a Allah je dovoljan Svjedok.” (48/28)

 

Svjetska unija Ehli-bejta, a.s.

Odsjek za kulturu