Pravili izmjene cak i u namazu

 

Anas ibn Malik je rekao:

"Najbolje od svega sto sam znao od sunneta Poslanika Muhammeda (s) je bio namaz (klanjanje). "Jednom kada je El-Zuhri otisao do Damaska da ga posjeti nasao ga je placuci. Kada ga je upitao sta se dogodilo ovaj je odgovorio: "Nista drugo nisam znao do namaza, a i to je sada izgubljeno".

Direktan link:

[Sahih Buhari, dio 1, knjiga 10, hadis 507]

 

Zelio bih ovdje naglasiti da promjene u Poslanikovom sunnetu nisu dolazile od obicnih Muslimana, nego od onih na vlasti, kao sto je bio treci halifa, Osman. On je bio prvi koji je uveo izmjenu u nacinu obavljanja namaza. Takodje, Umul Mu'minin, Ajsa, je bila umijesana u ove promjene.

 

Obojica, Buhari i Muslim, iznose u svojim knjigama da je poslanik Muhammed (s) klanjao dva rekeata na Mini, a tako su cinili i Ebu Bekr i Omer, dok je kasnije, Osman poceo klanjati cetiri rekeata.

Direktan link:

[Sahih Buhari, dio 2, knjiga 20, hadis 188]

 

Muslim, takodjer, pise u svojoj knjizi kada je El-Zuhri pitao Urvu:

"Zasto je Ajsa klanjala puni namaz za vrijeme putovanja?" on je odgovorio - "Promijenila je kao sto je i Osman cinio.

Direktan link:

[Sahih Muslim, knjiga 04, hadis #1460]

 

Omer (drugi halifa) je mijenjao i tumacio na svoj nacin Poslanikov sunnet, cak i Kur'anske ajete. U istorijskim knjigama se nalaze ove Omerove rijeci: "Dva zadovoljstva su bila dozvoljena za vrijeme Muhammedovog zivota, ali sam ih ja zabranio i kaznjavam one koji ih cine. Onome ko nema abdesta i ne nadje vode kazem da ne klanja". I to uprkos Allahovim rijecima u suri El-Majda:

Ako ne nadjete vodu, koristite cisti pijesak..."

 

Buhari pise u svojoj knjizi, u odjeljku vezanom za ritualnu necistocu: "Cuo sam Shakika ibn Salme kako kaze:

 

"Bio sam u drustvu Abdulaha i Muse kada je Musa pitao: "Sta kazete o covjeku koji nema abdest i ne moze naci vodu?" Ne treba klanjati sve dok ne nadje vodu - Abdulah je odgovorio. Onda, sta mislite o onome sto je Poslanik rekao Amaru, kada je ovaj zelio da klanja, ali nije mogao naci vodu? S tim se Omer nije slagao. Zaboravite to sto se Omer ne slaze, nego pogledajmo sta Kur'an kaze. Abdulah vise nije znao sta da odgovori, pa se poceo pravdati ovim rijecima: "Ako im dopustimo da tako rade, onda ce, kad kod voda bude hladna, izbjegavati da se peru i umjesto nje koristiti pjesak".

Direktan link:

[Sahih Buhari, dio 1, knjiga 7, hadis 342]