Ashabi u Kur'anskim ajetima

 

Prije svega moram reci da Allah s.v.t. na mnogim mjestima u Kur'anu govori pohvalno o onim Poslanikovim ashabima koji su ga voljeli, slusali i slijedili bez ikakvog licnog interesa, bez suprotstavljanja i nadutosti, zeleci samo da Allah bude zadovoljan i prihvati njihova djela. Ova grupa je priznata kod svih Muslimana, sunija i shija.

 

Moje istrazivanje se ne odnosi na njih, niti na one koji su bili dobro poznati po svojoj dvolicnosti i pretvaranju i koje osudjuju, takodjer, svi Muslimani. U ovom slucaju, moje proucavanje se odnosi na onu grupu ashaba oko koje postoje razlicita gledista.

 

U Kur'anu postoje ajeti u kojima su ashabi, tj. oni koji su bili u drustvu poslanika Muhammeda (s) ukoravani i upozoravani zbog svog ponasanja u pojedinim situacijama. Dobro poznata razlika izmedu sunnija i shija je upravo vezana za ovu grupu ashaba: shije kritikuju njihove rijeci i djela osudjujuci ih zbog pogresaka, dok su oni postovani i branjeni od strane sunnija. Moje istrazivanje ce se odnositi na ovu grupu ashaba.

 

Ovdje ne zelim pisati o obimu posla u protekle tri godine nego cu se samo ograniciti na neke od Kur'anskih ajeta kao primjere. Za one koji zele ici dalje, moj savjet je da sami istrazuju i uporedjuju i tako pronadju pravi put kroz vlastiti rad. Upravo je to ono sto Allah trazi od svakog od nas i sto savjest svakog pojedinca zeli. Na taj nacin cemo dostici potpunu uvjerenost koja nece moci biti nicim uzdrmana.

 

U ostalom, Allahovo uputstvo kroz licno uvjerenje je daleko bolje od onoga koje dolazi kao rezultat spoljasnjih uticaja. Uzviseni Allah kaze hvaleci Svog Poslanika (s):

"I nasao te tragajuci (za pravim putem) pa ti je onda On pokazao Put" Kur'an 93:7

 

To jest, On te je zatekao kako tragas za istinom, pa te je ka istini i poveo. Allah, takodjer, kaze:

 

"I one, koji se zbog Nas trude, Mi cemo voditi Nasim putevima". Kur'an 29:69