Ajet o pokornosti

 

Allah Najuzviseniji, kaze:

"Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da se pokore sjecajuci se Allaha i onoga sto im je doslo od istine? I, neka ne budu kao oni kojima je data knjiga prije, pa im je dato vremena za koje su im srca otvrdla, i vecina od njih su prekrsili (Allahove zakone)". Kur'an 57:16

 

U svojoj knjizi El-Durr el-Mansur, Dzalaludin Sujuti kaze:

"Kada su ashabi, poslije teskoca i nevolja u Mekki, dosli u Medinu i poceli bolje zivjeti, cinilo se kao da su se poceli "hladiti", pa su bili kaznjeni zbog toga i ovaj ajet je bio objavljen: "Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da....".

 

Drugo tumacenje imamo od samog Poslanika (s) koji je rekao da je Allah Uzviseni, pronasao malo nevoljkosti i neodlucnost kod muhadzira sedamnaest godina poslije prve Kur'anske objave, pa je objavio: "Zar nije vec doslo vrijeme za one koji vjeruju da ...".

 

Ako ti ashabi, za koje se tvrdi da su bili najbolji ljudi, nisu bili ponizni pred Allahom i Njegovom objavom za prvih sedamnaest godina, onda ne mozemo optuziti one koji su prihvatili islam u sedmoj godini poslije Hidzre, nakon sto je Mekka bila osvojena. Allah je pronasao neke od njih kako se hlade i upozorio ih na otvrdla srca, koja su ih pocela voditi ka pokvarenosti.

 

Ovo je bilo samo nekoliko primjera iz Kur'ana koje sam izdvojio i koji nam jasno ukazuju da svi ashabi nisu bili u pravu, kako su nas ucili da vjerujemo. Ako bi proucili Poslanikove hadise nasli bismo mnogo vise primjera. Da bih bio kratak, navest cu samo nekoliko