Palestinski inetelektualac

 

Palestinski inetelektualac, šehid Nazar Benat, koji je prošle godine bio uhapšen od strane policije palestinske samouprave i nakon dva sata njegovo tijelo je predato porodici, bio je hrabar, riječiti i veliki borac.

 

 

Palestinski aktivista koji je bio poznati kritičar palestinskog rukovodstva umro je nakon što su ga uhapsile njene snage sigurnosti.

 

Palestinski zvaničnici uhapsili su Nizara Banata u njegovoj kući u blizini okupiranog grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Banatova porodica tvrdi da je teško pretučen tokom racije.

Guverner Hebrona Jamil al-Bakri rekao je da je javno tužilaštvo raspisalo poziv za Banata i da mu se "tokom hapšenja zdravstveno stanje pogoršalo".

"Odmah je prebačen u Vladinu bolnicu Hebron. Nakon što su ga pregledali liječnici, proglašen je mrtvim", dodao je, ne komentirajući navode obitelji.

Grupe za ljudska prava optužile su palestinske snage sigurnosti, koje primaju međunarodna sredstva, da rutinski hapse i muče mirne kritičare i protivnike kako bi slomile neslaganje. Međutim, smrtni slučajevi u pritvoru su rijetki.

PA upravlja dijelovima Zapadne obale koji nisu pod potpunom izraelskom kontrolom.

 

Porodica Nizara Banata tvrdi da su ga palestinske snage bezbednosti teško pretukle
Porodica Nizara Banata tvrdi da su ga palestinske snage bezbednosti teško pretukle

 

Banatov rođak Ammar rekao je za Middle East Eye da je oko 25 pripadnika obezbjeđenja PA upalo u njegovu kuću u četvrtak oko 03:30.

Tvrdio je da su policajci upali u sobu u kojoj je Banat spavao, poprskali ga biber sprejem, a zatim počeli da ga tuku gvozdenim šipkama i drvenim palicama. Kasnije su izvukli Banata iz sobe, skinuli mu odjeću i odveli ga vozilom, dodao je.

Drugi rođak, Husein, rekao je za Rojters da su "neprekidno tukli osam minuta. Ako ste došli da ga uhapsite, uzmite ga. Čemu brutalnost? A zašto nasilje?"

Ammar je rekao da je oko sat i po nakon racije porodica preko WhatsApp grupa saznala da je Banat preminuo. On je dodao da nisu mogli da vide njegovo telo u bolnici.

"Objava o njegovoj smrti (u bolnici) bila je varka", tvrdi on.

 

Palestinci protestovali u Ramali nakon što se pojavila vest o smrti Nizara Banata
Palestinci protestovali u Ramali nakon što se pojavila vest o smrti Nizara Banata

 

U četvrtak popodne nekoliko stotina ljudi protestovalo je protiv palestinske uprave u Ramali na Zapadnoj obali. Uzvikivali su "hapšenja nas ne plaše" i "narod želi pad režima".

Snage bezbednosti ispalile su suzavac na demonstrante dok su pokušavale da marširaju ka sedištu PA.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh naredio je hitno formiranje istražnog odbora koji će istražiti smrt. Na čelu će biti ministar pravde Mohammed Shalaldeh i uključivat će ljekara kojeg je odabrala porodica Banat.

Palestinska političarka Hanan Ashrawi napisala je na Twitteru: "Nasilno hapšenje i smrt u pritvoru Nizara Banata od strane palestinskih snaga sigurnosti ozbiljan je zločin i opasan razvoj događaja."

"Pogoršanje uslova je prošlo nekontrolisano već neko vreme što je dovelo do ove eskalacije. Odgovornost je imperativ."

Palestinci otkazali sporazum o razmjeni vakcina s Izraelom

Palestinski oficiri ubijeni u napadu izraelske banke

Palestinski lideri smatraju se rijetkim izborima

Glasnogovornik Hamasa, palestinske militantne grupe koja kontrolira Pojas Gaze, rekao je da "atentat" na Banata "odražava krvavu politiku PA-a o poravnavanju rezultata".

Mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Vennesland izjavio je da je "uznemiren i tužan" zbog Banatove smrti.

"Moje najdublje saučešće porodici i voljenima," dodao je. "Pozivam na brzu, nezavisnu i transparentnu istragu. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde."

Delegacija Evropske unije u Palestincima izrazila je šok zbog Banatove smrti i pozvala na nezavisnu istragu.

 

Snage bezbednosti sprečile demonstrante da dođu do sedišta PS u Ramali
Snage bezbednosti sprečile demonstrante da dođu do sedišta PS u Ramali

 

Banat (43) je poslednjih godina nekoliko puta hapšen od strane snaga PA.

Često je objavljivao video snimke na Facebook stranici u kojima direktno optužuje moćne pojedince za korupciju. On je takođe pozvao zapadne zemlje da prestanu da pružaju finansijsku pomoć PA.

Bio je kandidat na izbornoj listi slobode i dostojanstva za palestinske parlamentarne izbore, koji su trebali biti održani prošlog mjeseca, ali ih je predsjednik Mahmoud Abbas odgodio krajem aprila zbog spora oko glasačkih prava u istočnom Jerusalemu.

Nakon odluke, Banat je pozvao evropske sudove da nalože hitan prekid finansijske pomoći EU PA, navodeći kao razlog "rasipanje novca evropskih poreskih obveznika".

Početkom maja, neidentifikovani naoružani napadači ispalili su metke, šok bombe i suzavac na njegov dom - napad za koji je Banat okrivio pokret Fatah predsednika Abasa, koji dominira PA.

"Evropljani moraju da znaju da indirektno finansiraju ovu organizaciju," rekao je on u intervjuu za AP.

Banat je u ponedjeljak osudio Palestinsku stranku zbog sporazuma kojim bi Izrael Palestincima dao najmanje milion vakcina protiv koronavirusa koje uskoro ističu u zamjenu za sličan broj doza iz pošiljke koju Palestinci očekuju kasnije ove godine.

PA je brzo otkazala sporazum kada je prva serija vakcina stigla iz Izraela, rekavši da su bliže datumu isteka nego što se očekivalo.

 

Izvor.

Activist critical of Palestinian Authority dies after arrest - BBC News

 

 

Write a comment

Comments: 0