Gaza: Okupatorski tenkovi gore, a njeni lideri žale za svojim elitnim vojnicima

 

Palestinski otpor i dalje se suočava sa pokušajima okupacione vojske da izvrši kopneni upad u Pojas Gaze.

Do kraja četvrtog dana, borbe nisu išle onako kako su se okupacione vođe nadale. Premijer Benjamin Netanjahu i ministar bez portfelja u trenutnoj vladi za vanredne situacije Beni Ganc, koji je i sam predvodio agresiju 2014. godine, kada su izraelske snage ušle u pojas Gaze, iz iste sadašnje južne ose, i stigle do obale Gaze, troškovi ovog upada bili su 70 poginulih vojnika i stotine ranjenih, pre nego što se penzionišu, a da ne ostvare nijedan od svojih ciljeva.

Okupacione snage uključene u borbu

Kopneni upad u Pojas Gaze trenutno provodi 162. oklopna divizija, koja uključuje oklopne brigade, specijalnu i redovnu pješadiju, nekoliko artiljerijskih bataljona, pored signalnog bataljona, te nadzornu i obavještajnu brigadu odgovornu za identifikaciju ciljeva u Pojasu Gaze.

 

Jedinice mornaričkih specijalnih snaga, rezervnih pješadijskih brigada, Harel i drugih rezervnih snaga također učestvuju u misijama vezanim za glavne snage.

162. oklopna divizija ima oko 20.000 izraelskih vojnika . Prirodno je da ne učestvuju sve snage u operacijama na terenu, jer je polje veoma usko i svaka dodatna gustina snaga će im zakomplikovati kretanje i olakšati im da trpe dodatne žrtve, artiljerijskim i minobacačkim bombardovanjem.

U prednje snage spadaju 84. pješadijska brigada "Givati", koja je do sada pretrpjela najviše žrtava, 401. oklopna brigada, 933. pješadijska brigada "Nahal" i 37. oklopna brigada "Ram". Poslednja dva su i dalje van funkcije. Prednje snage uključuju i 215. artiljerijski puk, 55. artiljerijski bataljon (M109 top), 402. artiljerijski bataljon (M109) i 403. artiljerijski rezervni bataljon (M109).

 

ova divizija se smatra jednom od najvaznijih divizija okupacione vojske . Učestvovao je uglavnom u ratu 1973. i ratu protiv Hezbolaha u Libanu 2006. godine. Pokušao je napredovati prema gradu Bint Jbeil iz sjeverne osi i probiti obranu otpora kako bi stigao do rijeke Litani, u posljednjim danima rata. Pretrpio je velike gubitke.

401. oklopna željeznička brigada prethodno je učestvovala u ratu u Gazi 2009. godine, a sada je uključena u upad u isto područje, od "raskrsnice Nitzerim" prema obali Gaze.

Pomorske jedinice komandosa, Shayetet 13, izvodile su misije na obali i uz more, uz podršku brodova i brodova okupacije.

 

Razvoj događaja na terenu u poslednja 24 sata

 

 

Okupacija se i dalje temelji na 3 ose u svom napretku: osa Beit Hanoun sa sjeveroistoka, sjeverozapadna osa Beit Lahia i područje Atatreh na nivou obalne linije preko puta Al-Rashid i odatle do Al-Tawama, ulice Al-Nasr i susjedstva Al-Karama, kao i osi spoja Netzerim do susjedstva Al-Wahsh, Južno od grada Gaze

U protekla 24 sata, okupacija nije uspela da napravi bilo kakav ozbiljan proboj na terenu, niti da objavi bilo kakva vojna dostignuća, osim tvrdnje da je "otkrila štab otpora i eliminisala desetine boraca otpora tamo."

Ova informacija ostaje malo vjerovatna, s obzirom na to da je otpor bio zasnovan na vrlo malim geografski distribuiranim grupama i da se tokom rata nije mobilizirao u centrima.

Okupacija se stoga pokušala osloniti na bombardiranje uz napredovanje tla, u pokušaju da spriječi otpor da se suoči sa svojim oklopnim snagama.

To je posebno bilo vidljivo na istoku Beit Hanouna, u zapadnoj osi ulice Al-Nasr i na području tornjeva Karama, kao i na istoku Jabalije, gdje je okupacija vršila teško granatiranje ovih područja, paralelno s pokušajima da se oni napadnu.

Međutim, teška vazdušna i artiljerijska bombardovanja nisu magično rešenje za krizu okupacije pred efikasnim otporom protiv njenih tenkova i tenkova.

Uništena stambena područja ometat će brzo napredovanje oklopnih snaga i lišiti ih sposobnosti skrivanja među zgradama.

Uništavanje zgrada učiniće i tunele otpora, ako postoje ispod njih, otpornijim na rakete i rakete okupacije, a pružiće Otporu veliki kapacitet za zaklon i manevrisanje.

 

Otpor je nanio teške gubitke okupaciji

 

Što se tiče otpora, uspeo je, zahvaljujući borbama na nultoj udaljenosti, granatiranju oklopa i eksplozivnim napravama, da se nosi sa kopnenim upadima na istok i zapad severnih granica Pojasa Gaze, kao i u centralnoj osi Gaze, gde okupacione snage nastoje da napreduju ka primorskoj liniji.

Prema službenim okupacionim podacima, koji imaju zamračenje žrtava u svojim redovima i zabranjuju objavljivanje bilo kakvih informacija koje demoraliziraju njegove vojnike i doseljenike, otpor je do sada ubio 24 vojnika, od kojih većina pripada Givati brigadi.

Otpor je u četvrtak ciljao osam izraelskih tenkova u sjeverozapadnoj i sjeveroistočnoj Gazi, kao i jugoistočno od grada, u blizini Juhr al-Dika.

 

 

Na meti su bila i dva transportera i dvije pješačke snage, jedan u blizini tenka u borbenim zonama u blizini Al-Tawama, a drugi sjeverno od Beit Hanouna, s granatom protiv utvrđenja, što implicira da će broj izraelskih žrtava porasti u narednim satima.

 

 

Gađana su i dva transportera osoblja i dvije srušene snage, jedan u blizini tenka u borbenim zonama u blizini Al-Tawama, a drugi sjeverno od Beit Hanouna, sa protutenkovskom granatom.-utvrđenje, što implicira da je danak izraelskih gubitaka će se povećati u narednim satima.

 

 

Otpor je snimao svoje borbe nakon izlaska iz tunela prema neprijateljskim linijama fronta.

Video snimci pokazuju da najmanje dvije snage otpora izvode uspješnu infiltraciju, ispaljuju rakete "Al-Yassin 105" i precizno pogađaju okupacione tenkove.

Na jednom od video snimaka je prikazano i postavljanje uređaja na tenk na nultom rastojanju, zatim gađanje granatom i povlačenje boraca sa lokacije u tunel blizu tačke infiltracije.

___________

Izvor:

Al-manar.com

 

 

Write a comment

Comments: 0