Izraelski kopneni upad: "Borbe u osi Beit Hanoun ilustruju visok nivo operacija palestinskog otpora."

 

Osovina Beit Hanoun na sjeveroistoku Pojasa Gaze najviše je zapaljena u srijedu, objavio je libanski dnevnik Al-Akhbar citirajući svog dopisnika u palestinskoj enklavi.

Hamasove brigade Al-Qassam i brigade Al-Quds Islamskog džihada bore se rame uz rame, sukobljavajući se s izraelskim vojnicima na nultoj udaljenosti.

Upravo u ovoj oblasti napad na masu izraelskih pešadijskih vojnika iz drona dogodio se granatom protiv osobe, što ilustruje video snimak koji su emitovali vojni mediji Hamasa.

 

 

Prema al-Akhbaru, borbe u ovoj osi ilustruju visok nivo palestinskih operacija otpora.

Većina njih je ciljala zadnje linije izraelskih kopnenih snaga. Ovo ilustruje taktički cilj koji ima za cilj da prekine njihove veze sa ofanzivnim trupama, da spreči neprijateljske snage da se horizontalno šire prema praznim područjima i vertikalno prema urbanim sredinama.

Dopisnik Al-Akhbara demantirao je izvještaje u protekla dva dana o sjeverozapadnoj osi Pojasa Gaze, gdje je intenzitet sukoba bio najveći u posljednja dva dana.

Prema ovim glasinama, izraelski tenkovi su prodrli duboko u urbana mjesta, uključujući raskrsnicu Bahloul u područjima Nasr, štab Generalne sigurnosti, kvart al-Karameh, sve do periferije naselja Sheikh Radwan i al-Tawama.

Njegov dopisnik je rekao da je u srijedu ujutro obišao sva ta mjesta, gdje je postalo jasno da su, unatoč velikom uništenju izazvanom zračnim bombardiranjem, još uvijek lišeni bilo kakvih vozila, pa čak ni putevi koji vode do njih nisu pokazali napredovanje tenkova.

Tokom dana u srijedu došlo je do sukoba između boraca Al-Qassama i izraelskih pješaka na području Al-Atatre, sjeverozapadno od Beit Lahije, dok su borci otpora brigade Al-Kuds djelovali s neprijateljskim vojnicima na istoj osi na nultoj udaljenosti.

Pored toga, pokret otpora granatirao je izraelska okupljanja desetinama minobacačkih granata.

Libanske novine spominju treću osovinu u kojoj bjesne borbe: istočno od naselja Zaytoun na jugu grada Gaze. Pokret otpora izveo je pet zasjeda protiv izraelskih pješadijskih snaga, uključujući granatiranje drona Zawari i raketnu vatru na portal Al-Nisra na istoku Centralne provincije.

Na kraju borbi, okupaciona vojska je priznala smrt 16 svojih vojnika.

Al-Akhbar vjeruje da razumije da izraelski plan ima za cilj opkoliti grad Gazu u centralnom i južnom pojasu Gaze.

 

Izvor:

al manar

Write a comment

Comments: 0