IR prvi put koristi eksplozivne bespilotne letjelice za bombardiranje izraelskog sjedišta. Qassam štrajk Kiryat Shmona iz Libana (VIDEO)

Islamski otpor u Libanu preuzeo je odgovornost za napad bespilotnim letjelicama na izraelsku vojnu kasarnu u okupiranim zaseocima Shab'a.

U saopštenju koje je objavio War Media, navodi se da su dva bespilotna drona napunjena eksplozivom sa velikom preciznošću usmerena na njihove mete u kasarni, u kojoj se nalazi štab izraelskog bataljona.

Ovo je prvi put da je IR upotrebila eksplozivne bespilotne letelice od početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Nakon toga, libanski mediji su izvestili o teškom izraelskom granatiranju u oblasti zaseoka Šab'a.

Izraelski mediji su kasnije javili da se dron infiltrirao iz Libana u Gornju Galileju.

Dopisnik izraelske televizije Kanal 13 naglasio je da je situacija veoma napeta na severnim granicama uoči govora generalnog sekretara Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha zakazanog za sutra, petak.

Napad na Kiryat Shmona

U ranim večernjim satima naselje Kiryat Shmona na sjeveru okupirane Palestine, smješteno 3 km od libanske granice, našlo se pod raketnom vatrom koja je zapalila nekoliko područja.

Odgovornost za požar su preuzele brigade Al-Qassam iz Libana, koje su saopćile da su ispalile 12 raketa kao odgovor na masakre nad stanovništvom u Pojasu Gaze.

Izraelski mediji javili su da su dva naseljenika povrijeđena.

Pet raketa udarilo je u centralni put u naselju, dodali su.

19 izraelskih položaja ciljano istovremeno

Ranije tokom dana, izraelski mediji javili su da je 25 granata i raketa istovremeno pogodilo izraelske položaje na granici sa Libanom i da je protivtenkovska granata ispaljena na položaj Al-Manara.

Prema dopisniku Al Jazeere, više od 10 izraelskih položaja bilo je na meti boraca Hezbollaha.

Nakon toga ispaljeno je nekoliko salvi raketa u pravcu Gornje Galileje, rekao je on, što objašnjava sirene upozorenja koje su se tamo oglasile.

U večernjim satima islamski otpor objavio je da je istovremeno napao 19 izraelskih položaja na granici sa južnim Libanom u popodnevnim satima, istovremeno napadajući kasarnu Zibdine sa dva eksplozivna drona.

Sredinom dana, IR je izvijestio da su ispaljeni hici na špijunski sistem instaliran na poziciji al-Abad odgovarajućim oružjem.

U srijedu navečer je izvijestio da je oborio izraelski dron koji je letio iznad zračnog prostora iznad gradova al-Malikiya i Hunin granatom zemlja-zrak.

IR je u četvrtak objavila mučeništvo jednog od svojih boraca, Alija Rameza Hamzeha, koji je bio iz grada al-Jmayjmeh na jugu Libana.

 

Write a comment

Comments: 0