Vojska potvrdila smrt 13 vojnika iz brigade Givati na sjeveru Gaze (VIDEO)

Okupacione snage priznale su smrt 13 njihovih vojnika i ranjavanje 17 drugih, od kojih četiri ozbiljno, u žestokim borbama sa palestinskim otporom u severnom pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je da je "pretrpeo bolne gubitke u Gazi."

Umjesto toga, izraelski mediji su izvijestili da je 9 poginulih vojnika pripadalo brigadi Gvati, čime je broj izraelskih vojnika koji su poginuli od 7. oktobra porastao na 327.

Izraelski sajt Walla takođe je objavio da je devet vojnika poginulo nakon što je protivtenkovska raketa pogodila oklopno vozilo Panter u kojem su se nalazili.

Portparol okupacione vojske rekao je da su "naši gubici u borbama u Gazi bolni i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da obezbedimo naše snage."

 

Brigade Al-Qassam objavile su u srijedu, 1. novembra, da je jedan od naših bespilotnih letjelica bacio protivpješadijske granate na cionističke snage u Beit Hanounu, na sjeveru Pojasa Gaze.

Prema klauzuli "dozvoljeno objavljivanje," objavljeno je da su dva vojnika iz patrole koja pripada brigadi Givati ubijena tokom sukoba sa palestinskim otporom. Dvojica izraelskih vojnika su teško ranjena.

Izraelski sajt je istakao da je "izraelsko oklopno vozilo trebalo da bude "razbijač ravnoteže," pitajući se šta se desilo sa oklopnim transporterom u Gazi.

"Oklopno vozilo, koje se smatra najnaprednijim, decenijama je čekala izraelska vojska," rekao je on.

Brigade Al-Qassam također su uništile raketom Al-Yassin 105 cionističko vozilo koje je ušlo u istočno naselje Al-Zaytoun.

U tom kontekstu, ministar sigurnosti Yoav Galant izjavio je u utorak da je "Izrael platio visoku cijenu u Gazi," misleći na gubitke pretrpljene tokom pokušaja upada.

U međuvremenu, vojni portparol brigade Al-Kassam, Abu Ubaida, rekao je da su "mudžahedini izveli žestoke i direktne sukobe na svim frontovima," naglasivši da će Gaza biti "groblje za neprijatelja."

_____________
Izvor:
Al-manar

Write a comment

Comments: 0