Poplava Al-Akse: Rakete otpora ispaljene na Tel Aviv i okolinu kao odgovor na masakre u Gazi

Tokom protekla 24 sata, palestinske frakcije otpora lansirale su nekoliko raketa na okupirane palestinske teritorije kao odgovor na masakre civila u Pojasu Gaze.

Brigade Ezzeddine al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, preuzele su odgovornost za bombardiranje Tel Aviva salvom raketa.

Istovremeno, izraelski mediji javili su da su se oglasile sirene u Tel Avivu, Gush Danu i centralnom regionu. Oni su tvrdili da su rakete pale u Rišon Lezionu, Šohamu i Mišmaru Hašvi, na periferiji Tel Aviva.

Izraelski mediji javili su i da su se čule glasne eksplozije u Petah Tikvi, u centru cionističkog entiteta.

Brigada Al-Qassam objavila je ranije tokom dana da je gađala izraelski helikopter koji je letio iznad neba iznad logora Boureij raketom SAM 7.

Osim Tel Aviva, Al-Qassam je najavio i granatiranje Ashdoda i Ashkelona raketnim baražima, kao i vojna mjesta "Trećeg oka" i "Marsa" kao i Kibbutz Nirim minobacačkim granatama.

Sa svoje strane, brigade Al-Kuds, oružano krilo Islamskog džihada Palestine, najavile su granatiranje mjesta "Kerem Shalom" i naselja "Reim" i "Erez" salvama raketa i minobacačkih granata.

Sa svoje strane, brigade mučenika Abu Ali Mustafe potvrdile su nastavak svojih vojnih operacija i granatiranje minobacačkim granatama okupacionih skupova u centru, istoku i sjeveru Gaze. Oni su takođe preuzeli odgovornost za ispaljivanje raketa na naselje "Beeri" kao odgovor na izraelske zločine nad palestinskim narodom.

Nacionalne brigade otpora (snage mučenika Omara al-Qasima) također su preuzele odgovornost za ispaljivanje minobacačkih granata na izraelske okupacione skupove unutar Kibbutz Nahal Oza.

Što se tiče brigada Naser Salaheddine, izdali su video poruku u kojoj prijete okupacijom u slučaju kopnene invazije na Pojas Gaze.

U međuvremenu, nije bilo predaha od izraelskih masakra nad Gazama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi saopštilo je u petak da je u protekla 24 sata ubijena 481 osoba, čime je broj mučenika od početka agresije porastao na 7.028, uključujući 2.913 dece.

21. dana tekuće agresije na opkoljeni Pojas Gaze, izraelski okupacioni avioni bombardovali su Bijelu džamiju u kampu Al-Shati sa nekoliko raketa, što je dovelo do njenog uništenja.

Zvanična palestinska novinska agencija (Wafa) javila je da je u napadu poginulo i ranjeno nekoliko ljudi, ne navodeći tačan broj.

Izraelska artiljerija gađala je i kvartove Al-Zaytoun i Al-Shujaiya.

Svjedoci su izvijestili da je 10 građana ubijeno, a nekoliko povrijeđeno u izraelskom napadu na četverokatnicu u naselju Al-Zaytoun jugoistočno od grada Gaze.

A onda su ubijena najmanje tri građanina, a drugi su povrijeđeni kada su okupacioni avioni bombardovali kuću u kampu Khan Younes na jugu Pojasa Gaze.

Osim toga, 8 civila je ubijeno, a desetine su povrijeđene kao rezultat dva napada koje su okupacione zračne snage pokrenule na kuću koja pripada porodici Al-Hur u logoru Nuseirat.

Još 12 građana, uključujući dijete i pet žena, ubijeno je nakon izraelske racije na kuću porodice Al-Hamayda u centru provincije Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Spasilačke ekipe i građani i dalje pokušavaju da izvuku mučenike i ranjene iz ruševina bombardovanih kuća i zgrada.

Situacija nije ništa bolja ni u Džabaliji, severno od Gaze, gde su ubijene majka i njeno šestodnevno dete. Žalosni muž, koji je držao bebu u naručju, napisao je na ženinom platnu: moja ljubav, moj život, moja lijepa...

 

 

Write a comment

Comments: 0